3e dag, 25/03/2025, op de slaapkamer, aan tafel

26 april 2025 - Driebergen-Rijsenburg, Nederland

08:00 uur

Goedemorgen, een nieuwe dag hier in het klooster. Het ritme went en elke dag zonder telefoon is een heuse verademing.

Terug naar gisteren. Het avondprogramma startte met een dansje, daarna een groepsopdracht gedaan en tot slot besloten we allemaal om nog wat te blijven drinken in de kloosterzaal. Het was erg gezellig en het werd al snel 22:00 uur voordat ik mijn bedje inkroop. Gelukkig had ik vóór de aanvang van het avondprogramma al heerlijk gedoucht. Vanochtend werd ik wakker om 07:30, uit bed geklommen, opgefrist, aangekleed en nu fijn aan de schrijf aangezien ik wat achterloop.

Ik zit nu aan een heerlijke, biologische notenreep om de ergste trek de kop in te drukken ( en het humeur in stand te houden ;) ). Vergeet niet dat je in het kloosterritme véél  minder eetmomenten hebt dan wanneer je thuis bent of in een grote stad waar er altijd (veel en voornamelijk slecht eten) beschikbaar is. Wij in het klooster hanteren het volgende eetschema;

- 08:30: Ontbijt, in stilte

- 12:30: Middagmaal

- 17:30: Avondmaal

Tussen de drie maaltijden eet je eigenlijk vrijwel niks. Af en toe een stukje fruit of een koekje bij de koffie, maar dat is het dan wel. Je snapt nu waarom ik elke ochtend behoorlijke trek heb om 08:00 uur aangezien je laatste maaltijd om 17:30 op de vorige dag was. Enfin, de broek is in ieder geval weer wat losser komen te zitten. Nog even 20 minuutjes geduld hebben en dan wordt het ontbijt geserveerd.

12:13 uur

Goedemiddag,

Het ochtendprogramma zit erop. Daar was er aandacht voor de levensfase 12-18 jaar. Een fase waarin ik dacht dat ik het heel erg pittig zou gaan krijgen, maar wat me alles meeviel... misschien omdat we niet heel erg op persoonlijk vlak de diepte in gingen in het begin. Na een korte pauze gingen we verder met wel een persoonlijke opdracht in groepsverband. Ook dit ging me vrij goed af. Een fijne gewaarwording aangezien ik het anders had verwacht. Na die oefening sloten we af en toen was het tijd voor het middagmaal die over 10 minuten zou gaan beginnen. We hadden dus wat tijd om ons wat op te frissen. Daarover gesproken, het volgende onderdeel begint bijna weer dus ik ga weer!

15:50 uur

Goedemiddag weer!

En weer zit er een middagprogramma op. Het startte om 13:30, dit keer iets eerder dan normaal omdat het programma vandaag ook iets voller is ingevuld. Na de tekst van vanochtend deden we een oefening waar je werd gevraagd je impasse-momenten en bloei-momenten van je leven te delen. Wel vond ik dat wat lastig, want mijn leeftijd zat me paradoxaal in de weg. Ik was veruit de jongste van de groep.

Ook bespraken we wat nou eigenlijk jouw talent is  en wat een vaardigheid is wat voor jou typerend is. Een fijne concrete opdracht. Daarna bespraken we die persoonlijke talenten en vaardigheden in de groep. Ik vond het mooi om te horen waar ieders kwaliteiten liggen en om te horen wat dat mensen gebracht had in het leven. Na de opdrachten sloten we af en kregen we (mede door het volle programma)  tijd vrijaf om alles te laten bezinken. Na de afronding werd er aan mij gevraagd of ik mee wilde gaan om een wandeling buiten de kloostermuren te maken samen met nog wat anderen. De zon scheen, dus dat antwoord was gauw gemaakt.

Tijdens de wandeling hebben we lekker gekletst, genoten van het uitzicht, van elkaars gezelschap en heb ik ook nog een vraagstuk over Instagram kwijt gekund. Ik wil er heel erg graag vanaf. Ik denk hier al langer over na, maar iets houdt me tegen. 'Wat is dat nou dan?' Vroeg ik mezelf vaak af. Dat 'iets' blijkt dus het ego te zijn. Het ego dat niet wilt dat de ziel floreert. Ik heb nu dus bevestiging van deze vermoedens gekregen en heb nu dus ook het laatste zetje ontvangen om mijn ziel te kunnen bevrijden.

DUS

Vanaf maandag 31/03/2025 ben ik officieel sociale media loos!

Ik heb (voor nu) nog wel Whatsapp, maar ook daar heb ik sterk mijn twijfels bij om verschillende redenen. Misschien dat ik later (volledig) overstap op Signal, maar dat zie ik later wel weer. Terug naar het nu. Het is inmiddels 17:15 en dus bijna tijd voor het avondmaal. Ik ga me opfrissen.

Tot schrijfs!

18:25 uur

Daar ben ik weer. Ik ben nu denk ik een half uurtje terug van het avondeten. Het eten was gezond (maar wel weer erg zout). Dat wordt water tanken vanavond ;). Ik zit nu op de kamer wat te schrijven. Het is 18:31 en de kerkklokken zijn nét gestopt met luiden voor de avonddienst. Mijn tatoeage jeukt sinds twee dagen weer, maar ik troost me dat na morgen ik eindelijk mag stoppen met smeren, want dan is mijn nieuwste aanwinst drie weken oud (Oké de beginselen zijn al wat ouder, maar de schaduwen zijn dan drie weken oud). Wat gaat de tijd toch snel...

Ik weet dat het wordt afgeraden, maar stiekem kan ik het niet laten om voor één keer heel even op mijn telefoon te kijken voor een super belangrijk mailtje over mijn POK (praktijkovereenkomst). Dit was een erop of eronder gevalletje en ik vond het al knap van mezelf dat ik dat knagende stemmetje al drie dagen kon negeren. Helaas ben ik gezwicht, maar wel  onder het mom: 'Ik heb een voorgevoel, zou het dan toch echt?'. En ja hoor, ik heb het verlossende bericht ontvangen;

'Ik heb de POK ontvangen en getekend, graag verzoek ik jou om dat ook te doen.'

De nieuwe POK is binnen en ondertekend door mijn nieuwe werk! Fantastisch!

Wanneer ik thuiskom donderdag ga ik het contract gelijk tekenen! Het is voor mij goed dat ik hier nog zit en mezelf op die manier mijn (over) enthousiaste handelen wat kan bedaren. Na dit heugelijke nieuws sluit ik deze blog af en ga ik nog wat lezen voordat ik om 19:30 verwacht wordt in de zaal voor het laatste avondprogramma van deze retraite.